fbpx

Zakaj je Gimnastika najboljša zvrst vadbe za vašega otroka?

Čeprav je bila atletika okronana za kraljico športa, se mnogi s tem ne strinjajo in na mesto kraljice postavljajo gimnastiko. Z lahkoto lahko trdimo, da je gimnastika mati vseh športov, ker je odlična podlaga za vse ostale športe in vadbe.

Gimnastika je tista, ki razvija in spodbuja moč, ravnotežje, gibljivost , koordinacijo in okretnost. Ne glede na to, ali se boste kasneje ukvarjali z nogometom, rokometom ali košarko – predhodno gimnastično znanje bo izboljšalo vaše treninge in rezultate.

Gimnastika, poleg tega, da je odlično izhodišče za ostale športne dejavnosti, uči in spodbuja druge pomembne vrednote:

Otrok izvaja elemente

DObra za zdravje

Aktivni treningi gimnastike so dolgoročna naložba, ker pri vadbi deluje celotno telo, kar posledično krepi naš imunski sistem. Poleg tega preprečuje srčno-žilne bolezni in osteoporozo.

 

RAZVIJA KOORDINACIJO UMA IN TELESA

Predšolski otroci se preko vadbe naučijo gibanja v prostoru, kar kasneje uporabljajo v vsakodnevnih situacijah. Šolski otroci in mladostniki pa z osvojenim znanjem in treningi še naprej razvijajo koordinacijo in agilnost telesa ter gibanje na različnih orodjih in v prostoru.

 

GRADI SAMODISCIPLINO

Disciplina je ena izmed glavnih odlik tega športa. Otroci se preko treningov naučijo zbranosti, predanosti in trdega dela. Poslušanje trenerjev in upoštevanje navodil ter nalog pa otroke uči discipline. 

UTRJUJE SAMOZAVEST

Biti samozavesten in prepričan sam vase je ena izmed lastnosti, ki bi jo moral osvojiti vsak posameznik. Otroku je potrebno pomagati pri gradnji samozavesti in samozaupanja. Pri treningih gimnastike se otroci spopadajo s strahom in pritiskom, zato je pomembno, da  lahko o tem govorijo s trenerjem. Tako lahko skupaj poiščejo rešitev, kako se uspešno soočiti s svojimi ovirami in strahovi, ter kako lahko delujejo pod pritiskom.

Mladostnik zbran pri izvajanju elementov

FAIR PLAY

Gimnastika otroku omogoča socialno interakcijo z odraslimi in otroki, ki imajo različno znanje. Uči ga sodelovanja in ekipnega dela.

ZASTAVLJANJE CILJEV

Pri gimnastiki otrokom predstavlja izziv tudi osebno napredovanje in doseganje zastavljenih ciljev. Vaje postanejo bolj zapletene, več se dela na moči in gibljivosti telesa, treningi so bolj naporni, rutine zahtevnejše.  Doseganje boljših rezultatov in osvajanje težjih vaj otroku predstavljajo zadovoljstvo, saj napreduje in zmore stvari, ki jih v preteklosti ni. Treningi gimnastike ga naučijo pomena trdega in kontinuiranega dela pri doseganju zastavljenih ciljev. 

ZABAVA

Treningi gimnastike niso samo trdo delo in disciplina, ampak otroku omogočajo tudi veliko zabave. Večina otrok obožuje skakanje, akrobatiko, trampolin in ostale elemente, ki jih izvaja na treningu gimnastike. Tako se otrokom pri vadbi sproščajo hormoni sreče, hkrati pa se uravnavajo preostali hormoni. 

Pridi v Salto in treniraj z nami!